Det Kungliga Flödet

Historiska kungligheter i en digital tidsålder

Det kungliga flödet
Kund – Livrustkammaren
  • Digital plattform
  • Kommunikation
2024

Bazooka har samarbetat med Livrustkammaren i Stockholm, som är en del av Sveriges historiska museer, för att skapa en unik interaktiv upplevelse på plats i museet: Det kungliga flödet. Denna installation ger besökarna möjligheten att möta svenska kungligheter från 1500-talet till nutid och utforska hur det skulle vara om de använde sociala medier.

Vad är Det kungliga flödet?

Det kungliga flödet är en interaktiv touchskärm som finns i Livrustkammarens utställning. Här kan besökarna på ett lekfullt sätt utforska kungahusets utveckling genom tiderna. Genom ett humoristiskt och modernt gränssnitt får man se hur regenter från Gustav Vasa till dagens kungahus skulle ha agerat om de haft tillgång till sociala medier.

”Syftet är att, på ett lekfullt sätt, visa besökarna hur kungahuset har förändrats över tid. Från att regenterna var grymma envåldshärskare till dagens kungligheter som inviger fabriker och genomför stadsbesök.” förklarar Calle Stenfelt, UX-designer på Bazooka.

Det unika med Det kungliga flödet är kombinationen av historiska personer och ett modernt, socialt medie-inspirerat gränssnitt. Vi har fokuserat på att skapa en visuellt tilltalande och tekniskt optimerad lösning, anpassad för att fungera effektivt på den specifika hårdvara som används för utställningsskärmen och dess minidator.

”Konceptet att blanda historia med ett modernt användargränssnitt gör det inte bara roligt att använda, utan det sätter också fingret på hur mycket som har förändrats under de senaste hundra åren,” säger Hanna Andersson, Front End Designer på Bazooka.

Hur funkar det?

Vi har lagt stor vikt vid att göra upplevelsen både användarvänlig och engagerande, trots de tekniska utmaningarna.

Det kungliga flödet riktar sig till en bred publik, men särskilt till elever, lärare och barn – samt till de som kanske inte har djupare förkunskaper om svensk kunglig historia. Genom att göra informationen tillgänglig och engagerande, vill vi inspirera nyfikenhet och lärande hos en yngre målgrupp.

Det kungliga flödet är byggt med webbteknik men är mer än en traditionell webbplats. Det är en interaktiv installation som använder en touchskärm för att presentera en 3D-version av en sociala medier-app, med innehåll på både svenska och engelska. Denna ovanliga kombination av format och teknik har ställt oss inför flera utmaningar, men resultatet är en lättanvänd och engagerande station som förhöjer besökarens upplevelse på museet.

För att skapa den 3D-effekten i bakgrunden har vi utvecklat det kungliga flödet i React och använt three.js. En av de största utmaningarna har varit att upprätthålla hög prestanda, särskilt med tanke på att installationen visar en stor mängd innehåll i en 3D-miljö på en enhet som inte är särskilt kraftfull. Denna enhet är dessutom utformad för att vara igång hela dagen, vilket ställer höga krav på både stabilitet och effektivitet.

Att balansera den visuella upplevelsen med en smidig prestanda har krävt noggrant optimeringsarbete och frekventa tester. Vi har arbetat intensivt för att säkerställa att allt fungerar som det ska, även under längre driftstider, för att ge besökarna en sömlös och engagerande upplevelse.

“Att vara med från start och få jobba med projektet från koncept till release är alltid otroligt givande,” säger Micke Sonnenberg, AD på Bazooka.

I det här projektet har vi varit inblandade i allt från hur innehållet ska utformas till vilken tonalitet, bildval och tilltal som bäst förmedlar budskapet. Innehållet har i slutändan producerats av Livrustkammaren tillsammans med studenter från Södertörns högskola.