Vår användning av internet och digitala tjänster har en större miljöpåverkan än många tror – i själva verket genererar internet mer koldioxidutsläpp än hela flygindustrin.
Digital hållbarhet handlar om att skapa en digital närvaro som är miljövänlig, resurseffektiv och långsiktigt hållbar. Genom fokus på effektiv design, tillgänglighet, optimerad prestanda och redaktionell medvetenhet kan vi minska digitalt avfall och skapa webbplatser som är snälla mot både miljö och användare.
På Bazooka ser vi digital hållbarhet som en avgörande del av framtidens digitala landskap. Precis som att vi arbetar för att skapa användarvänliga, tillgängliga och engagerande digitala upplevelser, är det vårt ansvar att bidra till lösningar som också är hållbara för miljön. Vi tror att en genomtänkt strategi – där energieffektiv design, teknisk optimering och redaktionell medvetenhet samverkar – kan minska den negativa miljöpåverkan som kommer av digital produktion och onödig resursanvändning. Genom att sätta hållbarhet i fokus hjälper vi våra uppdragsgivare att nå sina mål samtidigt som vi tar ansvar för framtidens digitala ekosystem.
Det som bidrar till den digitala miljöpåverkan är alla energikrävande steg som krävs för att driva datacenter, skicka data och ladda in webbplatser. Till exempel används stora mängder energi varje gång vi tittar på en streamingtjänst, laddar upp bilder till sociala medier eller surfar på en webbplats. Allt detta kräver kraftfulla servrar och datacenter som kör dygnet runt, vilket driver upp energiförbrukningen och ökar utsläppen.
Det finns studier som visar att hela 96,55 % av alla webbsidor inte får någon organisk trafik. Det innebär att en stor del av internet består av ”digital waste” – innehåll som sällan eller aldrig besöks, men som ändå kräver energi för att lagras och hållas tillgängligt. Precis som plast samlas i The Great Pacific Garbage Patch – en enorm flytande ö av avfall i Stilla havet – byggs en liknande massa av ”digitalt avfall” upp online.
När digitala tjänster inte optimeras, växer detta digitala avfall – i form av onödiga data, ineffektiva koder och lågpresterande webbplatser som slösar energi och ökar koldioxidutsläppen. Genom att tänka och arbeta hållbart med webbplatser och digitala tjänster kan vi minska vårt digitala avfall och därmed vår digitala miljöpåverkan.
Om internet vore ett land skulle det sluka mer energi per år än hela UK.
Website Carbon Calculator
Webbplatser med hög tillgänglighet, bra prestanda och intuitiv användarupplevelse har lägre miljöpåverkan. Allting hänger alltså ihop: genom att designa snabba, säkra och tillgängliga webbplatser och digitala tjänster, med fokus på bra design och teknisk optimering, bidrar vi till en mer hållbar digital närvaro.
Core Web Vitals är en uppsättning prestandamått från Google som bedömer webbplatsers användarupplevelse, inklusive hur snabbt en sida laddas, hur stabil den är och hur responsiv den känns. Även SEO är ett effektivt verktyg för att övervaka och optimera webbplatsens prestanda och hållbarhet – med rätt SEO-strategi kan vi identifiera och åtgärda prestandaproblem, förbättra användarupplevelsen och minska onödig resursförbrukning. Genom att optimera för både Core Web Vitals och SEO förbättrar vi inte bara användarupplevelsen, utan minskar också resursförbrukningen och vår miljöpåverkan.
Vi på Bazooka har djupgående kunskap inom digital hållbarhet och erbjuder stöd inom flera viktiga områden för att minska era digitala avtryck och skapa en långsiktigt hållbar digital närvaro:
Vi tar fram hållbara strategier som sätter fokus på innehåll och funktioner som verkligen behövs och används. Genom att minska mängden inaktivt och outnyttjat innehåll bidrar vi till en mer effektiv och meningsfull digital närvaro. Vi arbetar alltid utifrån ett helhetsperspektiv, där hållbarhet är en central del i vårt målarbete. På så sätt säkerställer vi att våra lösningar inte bara är effektiva och målgruppsanpassade, utan också långsiktigt hållbara och resurseffektiva.
Vi optimerar flöden och informationsarkitektur så att användare snabbare hittar det de söker. Genom att designa gränssnitten mer intuitiva minskar vi också behovet av överflödigt innehåll och navigering, vilket bidrar till en smidigare och mer miljövänlig användarupplevelse.
Vi designar användargränssnitt som minimerar visuellt ”brus” och reducerar tunga element, vilket gör webbplatsen mer resurseffektiv och förbättrar både användbarhet och laddningstid.
Vårt utvecklarteam arbetar med optimerad kodning, reducering av dataöverföring, samt server- och datacenterlösningar som är mer energisnåla. Vi hjälper också till med optimering av Core Web Vitals, vilket förbättrar webbplatsens hastighet och stabilitet.
Med en hållbar sökstrategi och effektiv SEO kan vi förbättra er webbplats synlighet och samtidigt övervaka prestanda och identifiera förbättringsmöjligheter som stärker hållbarheten. Rätt SEO-strategi hjälper också till att optimera innehåll och sidor som faktiskt används, vilket minskar digitalt avfall.
Digital hållbarhet är ett pågående arbete. Vi erbjuder kontinuerlig uppföljning och rapportering för att säkerställa att er webbplats eller digitala tjänst bibehåller sin höga prestanda och hållbarhetsstandard över tid.
Från och med 2024 kommer EUs nya Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) att kräva att fler företag rapporterar om sina hållbarhetsåtgärder, och digital hållbarhet är en viktig del i denna utveckling. Samtidigt har W3C (World Wide Web Consortium) nyligen lanserat ett utkast till Web Sustainability Guidelines som visar att digital hållbarhet är en fråga som förmodligen kommer att tas på största allvar framöver. Detta är en möjlighet för företag att ta sitt ansvar för en mer hållbar internetanvändning.
Att investera i digital hållbarhet är en win-win-win-situation. Genom att minska det digitala fotavtrycket, uppfyller företag krav för framtida rapportering, skapar en mer positiv upplevelse för användarna och minskar samtidigt belastningen på miljön.