Vi har besökt Internetdagarna 2022
Årets upplaga av Internetdagarna var helt digital och gick av stapeln den 21-22 november. Det var två dagar fulla av smarta personer som pratade om hur framtiden kan se ut, världsläget och hur den digitala utvecklingen formas därefter.
Keynote-talarna hade väldigt intressanta dragningar från sina respektive perspektiv och områden. Först ut var Max Schrems, mannen som stämde och välte omkull Facebook vad gäller integritet och användardata. Han för en uppmärksammad kamp mot de stora internetbjässarna och hur de behandlar sina användares uppgifter. Schrems arbete har varit av stor vikt när det handlar om att förändra hur vi lagrar personuppgifter, använder kakor och kräver godkännanden för att använda persondata.
Abbie Richards, desinformationsexpert, var den andra stora talaren på måndagen. Hon pratade om hur TikTok, som är en enorm källa till information för plattformens unga användare, också är ett verktyg som ganska enkelt kan användas till att sprida felaktig information genom AI genererade filmer och hur det kan påverka politiska och sociala debatter.
På tisdagen lyssnade vi till Eliot Higgins och Rachel Tobac. Eliot Higgins är journalist och pratade om hur information sprids lavinartat under tider av krig eller andra större kriser. Han driver kollektivet, Bellingcat, som består av forskare, utredare och medborgarjournalister som använder öppen data och undersökningar i sociala medier för att uppmärksamma krigsbrott och avslöja fake news. Det kan handla om allt från att identifiera brott mot mänskliga rättigheter, spåra användning av olika former av vapen till att reda ut fakta kring olika konflikter runt om i världen.
Sist ut var den ”etiska hackaren” Rachel Tobac som arbetar med att hjälpa företag att avslöja luckor i säkerhet och sårbarheter i olika flöden, främst genom att själv försöka hacka sig in i företagens system på olika sätt. Hon beskrev med en humoristisk vinkel hur de som vill komma åt hemlig information om en individ eller ett företag med ganska enkla medel kan manipulera och analysera olika situationer för att komma åt hemlig information. Den mänskliga faktorn spelar ofta en stor roll i säkerhetsbristerna och det var mycket intressant att höra hur hon med väldigt lite information kunde påverka personer till att lämna ifrån sig uppgifter eller utföra saker åt henne som de inte borde.
Utöver de stora talarna kunde vi delta på en mängd olika temaspår som tog oss igenom dagarna. Allt från hur skolan digitaliseras, om innovation och hållbarhet till futurister som siar om framtidens digitala verklighet.